Casele Pasive: evoluție spre sustenabilitate și eficiență energetică

În ultimele decenii a devenit vizibilă o tendință tot mai accentuată spre construcția de case pasive. Acest lucru repreintă un pas semnificativ în direcția sustenabilității și a eficienței energetice. Casele pasive redefinesc standardele în materie de confort termic și consum energetic redus, devenind o opțiune tot mai atractivă pentru cei interesați de un stil de viață eco-friendly și economic.

Originea Conceptului de Casă Pasivă și Contribuția lui Wolfgang Feist

Conceptul de casă pasivă a început să prindă contur în anii ’70, ca răspuns la criza energetică și la creșterea preocupărilor legate de mediu. Wolfgang Feist, un cercetător și profesor german, este una dintre figurile cheie care au pus bazele acestui concept.

Dr. Wolfgang Feist, fizician de renume, a jucat un rol crucial în dezvoltarea și popularizarea conceptului de casă pasivă. În 1987, în cadrul unei discuții cu colegul său suedez Bo Adamson, Feist a aflat despre casele neîncălzite construite în China, denumite de Adamson drept „case pasive”. În contextul în care și în Suedia exista o preocupare pentru eficiența energetică a clădirilor, Feist și Adamson au hotărât să cerceteze dacă acest concept poate fi aplicat și în Europa, unde condițiile climatice sunt mai aspre, cu ierni mai reci.

La solicitarea primarului din Darmstadt, Germania, oraș care dispunea de un teren disponibil pentru construcția de case experimentale, Wolfgang Feist și familia sa au decis să construiască o casă pasivă. Cu toate acestea, realizarea acestui proiect nu a fost lipsită de provocări. Existau voci sceptice care nu credeau că un astfel de proiect era posibil. În plus, tehnologiile necesare nu erau încă disponibile, iar companiile erau reticente în ceea ce privește adoptarea acestui tip de inovație.

Un aspect cheie a fost furnizarea de ferestre adecvate pentru o casă pasivă. În acea perioadă, conceptul de geamuri triple, acum standard pentru casele pasive, nu exista. Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare de la Vegla (acum Saint Gobain) a fost de acord să furnizeze acest tip de ferestre pentru proiectul lui Feist. A fost însă necesar să treacă ani până când industria să vadă potențialul și oportunitățile în acest domeniu.

În primii doi ani de la finalizarea construcției, casa lui Feist (mai degrabă un complex de case) a fost vizitată de aproximativ 5000 de persoane curioase. Prin eforturile sale, Wolfgang Feist a demonstrat că conceptul de casă pasivă este viabil și că poate fi adaptat cu succes în climatul european, deschizând astfel calea către o nouă eră în construcția sustenabilă.

Împreună cu colegii săi, Feist a fondat în 1996 Institutul de Case Pasive (Passive House Institute) și a dezvoltat standardele și principiile de bază ale acestui tip de construcție.

Cele 5 Principii de Bază ale unei Case Pasive

  1. Izolare Termică Excelentă: O componentă esențială a unei case pasive este izolarea termică superioară a pereților, ferestrelor și acoperișului. Această izolare eficientă ajută la menținerea unei temperaturi constante în interior și la reducerea pierderilor de căldură în sezonul rece.
  2. Eliminarea Punților Termice: Punțile termice sunt zone de disipare a căldurii, care pot apărea în locuri unde izolația este întreruptă sau slabă, cum ar fi colțurile clădirii sau joncțiunile între diferite materiale de construcție. Eliminarea acestor punți termice este esențială pentru menținerea eficienței energetice a casei.
  3. Eliminarea Schimbului Necontrolat de Aer între Interior și Exterior și Utilizarea de Ferestre Eficiente: Pentru a asigura un mediu interior sănătos și confortabil, este importantă etanșeizarea adecvată a clădirii pentru a preveni pierderile inutile de căldură și pentru a controla circulația aerului. Utilizarea ferestrelor eficiente energetic și a ușilor etanșe ajută la reducerea pierderilor de căldură. Ferestrele sunt foarte importante și pentru aportul de lumină din interior și este foarte importantă poziționarea lor.
  4. Ventilarea Aerului cu Recuperarea Căldurii: Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este o caracteristică cheie a unei case pasive. Acest sistem asigură un flux constant de aer proaspăt în interior, în timp ce recuperează căldura din aerul evacuat, reducând astfel necesitatea de încălzire suplimentară în sezonul rece.
  5. Eficiența Energetică și Utilizarea Surselor Regenerabile: O casă pasivă este proiectată pentru a fi extrem de eficientă din punct de vedere energetic, folosind cât mai puțină energie posibil pentru încălzire, răcire și iluminare. Utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solară, poate contribui la reducerea și mai mare a amprentei de carbon a clădirii.

Casă pasivă standard, plus sau premium

În domeniul construcțiilor pasive, există trei tipuri principale de standarde pentru case pasive: standard, plus și premium.

Standardul plus și premium reprezintă o evoluție a acestui concept, adăugând elemente suplimentare de eficiență și confort. Casele pasive conform standardului plus îndeplinesc cerințele de bază ale standardului, dar adaugă și elemente suplimentare, cum ar fi producția locală de energie regenerabilă. În schimb, casele pasive premium sunt construite pentru a atinge cele mai înalte standarde de performanță energetică și confort, adesea integrând tehnologii avansate și materiale de cea mai bună calitate disponibile pe piață. Acestea oferă un nivel de confort și eficiență energetică fără egal, reprezentând vârful de excelență în domeniul construcțiilor pasive.

Litarh SRL: Pionier în Construcția de Case Pasive de Lemn

Litarh SRL este o companie dedicată construcției de case eficiente energetic și pasive, pe structură din lemn. Cu o experiență vastă în domeniu și o echipă specializată, Litarh SRL a devenit o referință în industria construcțiilor eco-friendly din România.

Casa de lângă lac, situată în Pantelimon, Ilfov, este o reprezentare perfectă a angajamentului Litarh SRL față de sustenabilitate și inovație. Cu mândrie spunem că am construit prima casă pasivă premium pe structură timberframe din România. Acest proiect reprezintă o combinație între eleganță arhitecturală, eficiență energetică și respect față de mediu. Mai multe detalii găsiți în pagina specială dedicată acestui proiect.

Concluzie

Casele pasive reprezintă o soluție modernă și sustenabilă pentru nevoile locative contemporane. Cu standarde ridicate de eficiență energetică și confort termic, acestea reprezintă viitorul construcțiilor. Litarh SRL se angajează să ofere soluții inovatoare și de calitate în domeniul construcțiilor eco-friendly. Puteți vedea întregul portofoliu de case construite de noi, în pagina următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *