Suntem mândri că Ion Iosif a ales Litarh pentru a construi o casă pasivă ca locuință permanentă pentru familia sa. Ion este tipul de client foarte bine documentat și pretențios, iar alegerea de a lucra cu noi ne onorează.
Ion a privit încă de la început decizia de a construi o casă pasivă ca pe o investiție în viitor. Aflase în perioada lungă de documentare că o casă pasivă este mai scumpă decât una obișnuită. Dar știa că investiția va fi recuperată repede din costurile de întreținere care vor fi mult mai mici.
Ion și-a dorit o casă ușor de întreținut și foarte eficientă energetic. Casa este gândită pe două niveluri, parter și mansardă. La parter sunt biroul, camera tehnică, bucătăria, livingul cu deschidere spre terasa exterioară și garajul. La mansardă sunt trei dormitoare și două băi. Suprafața construită totală este de 236 m².
Proiectul de arhitectură a fost făcut de arh. Raluca Munteanu - Arhimede Studio, iar proiectul tehnic, cu calculele de rezistență și conformarea energetică, Cătălin Caraza - Inginerie Creativă. Raluca a fost cea care a determinat alegerea lemnului pentru structura casei. Ion nu a fost de la început adeptul betonului sau cărămizii, dar primul gând a fost către structura metalică, gândindu-se la timpul scurt de construcție. Punând în balanță avantajele și dezavantajele fiecărui tip de construcție a ales structura de lemn. Și în acest caz timpul de construcție este scurt, dar există și alte avantaje venite odată cu folosirea lemnului: bun izolator termic, ușor, cald. Fiind o casă pasivă a fost foarte bine gândită așezarea în teren pentru a beneficia din plin de căldura oferită de soare.
Fundația a fost făcută de client în regie proprie. La casele pe structură de lemn fundația este mai simplă și mai ușoară comparativ cu casele de beton sau cărămidă. Ion a avut însă ghinion. Terenul pe care urma să fie constrută casa, aflat în comuna Pantelimon, lângă București, în aproprierea lacului (de unde și numele), s-a dovedit a fi foarte dificil. Au fost necesare lucrări serioase pentru a-l aduce în starea adecvată construirii unei case.
Construcția Casei de lângă lac a început în 2021 mai întâi în fabrica din Valea Moldovei. Aici au fost realizati integral pereți exteriori și planșeul, cu tot cu stratul de izolația de vată bazaltică de 30 cm în interior, structura parțială a pereților interiori, grinzile și stâlpii terasei și alte elemente din lemn necesare.
Pe 10 mai a fost descărcat la adresă primul TIR și a început montarea pereților pe talpa casei montată în prealabil și hidroizolată. Prima zi de montaj s-a încheiat cu toți pereții exteriori ai parterului pe poziție. La sfârșitul primei săptămâni de lucru parterul avea pereții interiori și exteriori fixați și planșeul montat deasupra.
Au urmat pereții mansardei, acoperișul, izolarea lui cu saltele de vată bazaltică de 40 cm grosime pusă între căpriori , montarea anvelopei exterioare din panouri de vată bazaltică și a fațadei ventilate din lemn de la intrarea în locuință.
Casa a fost finalizată din punctul nostru de vedere pe 30 iunie 2021. La acea dată erau montate inclusiv ferestrele cu rulourile de umbrire. Garajul a fost lăsat în afara sistemului de izolare a casei, condițiile de casă pasivă neputând fi realizate din cauza ușii care nu poate etanșa suficient. Între peretele garajulul și cel al casei a fost montată izolație de 30 cm, iar între plafonul garajului și mansardă, izolație de 40 cm, la fel ca la acoperiș.
Casa de lângă lac a fost proiectată pentru a fi casă pasivă, adică o casă pentru a cărei întreținere nu trebuie consumat mai mult de 15 kWh/m² anual. Acest lucru înseamnă o foarte bună izolare termică și reducerea la minimum a schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul, schimb care se face cu pierdere de energie. Pentru a ne asigura că nu există pierderi la îmbinarea dintre pereți , între pereți și plafon sau străpungeri ale foliei a fost făcut pe 14 iunie 2021 un test de etanșeitate preliminar care ne-a ajutat să remediem defecțiunile înaintea trecerii la finisaje.
Testul de etanșeitate final a fost făcut pe 15 aprilie 2022. Rezultatul foarte bun - n50=0,51/h (număr de schimburi de aer/oră la o presiune de 50 Pascali) - alături de necesarul anual de 15 kWh/m² pentru încălzire și un necesar de răcire anual de 14 kWh/m² a avut ca rezultat certificarea Casei de lângă lac drept casă pasivă. Ion a primit certificatul la începutul lunii august 2022. De procesul de certificare s-a ocupat arhitect Adriana Sângeap, designer PHI.
Este începutul unui drum, în care Ion ne povestește despre casa pe care dorește să o construiască și despre problemele întâmpinate la turnarea fundației.
Ion primește emoționat primul TIR cu pereții viitoarei sale case. Punerea pe poziție a primilor pereți
În 4 zile de la începerea montării pereților s-a ajuns deja la montarea planșeului dintre parter și mansardă.
După o săptămână de lucru pereții exteriori și interiori ai parterului sunt montați, este fixat planșeul și pereții exteriori ai mansardei.
Un moment important pentru o casă pasivă este montarea ferestrelor. Sunt ferestre certificate pentru case pasive, cu 3 straturi de sticlă, coeficient de transfer termic foarte mic, atât pentru tocuri, cât și pentru sticlă, sisteme inteligente de umbrire.
Testul preliminar este important pentru că permite remedierea eventualelor probleme înaintea realizării finisajelor astfel încât testul final să iasă perfect.
Rezultatele ambelor teste, atât cel preliminar, cât și cel final și modul cum se face blower-door test (testul cu ușa suflantă)
Ultimele lucrări înainte ca echipa de dulgheri să părăsească șantierul.
La sfârșitul lunii iunie 2021 se făceau deja lucrările de finisare interioară și exterioară a pereților, montarea instalațiilor sanitare și traseele electrice.
Una dintre etapele importante este montarea tablei. Câteva sfaturi despre cum trebuie făcut acest lucru pentru a nu avea probleme.