Casa dintre meri - un proiect despre cât de repede se ridică o casă pe structură de lemn

L-am cunoscut pe Andrei în mai 2020 în plină pandemie, când a venit la Valea Moldovei să ne cunoaștem și să vadă cum se lucrează în fabrică pereții unei case pe structură de lemn.
Înainte cu 2 luni de vizită, la începutul perioadei de lockdown, hotărâse să construiască rapid o casă de vacanță la Voinești, lângă Târgoviște, unde avea deja terenul.
Prima dată s-a gândit la o casă din beton, dar după ce s-a documentat a înțeles că cel mai repede se construiește cu lemn.
După ce ne-a contactat și am discutat telefonic, a venit în vizită. Se pare că am fost convingători pentru că prima vizită a fost și momentul demarării proiectului.

Planul casei și fazele premergătoare construcției

Andrei avea deja proiectul de arhitectură, urma ca noi că facem proiectul tehnic cu calcule de rezistență și dimensionări și apoi să asamblăm pereții și să construim celelalte elemente necesare, conform datelor din proiect. La final, totul urma să fie asamblat la Voinești de echipa de dulgheri a firmei. Marele test era că toată casa să fie ridicată la începutul lui septembrie pentru că planul lui Andrei fost ca la finalul lunii să doarmă prima noapte în casa sa de vacanță.

Conform planului de arhitectura, Casa dintre meri (am numit-o așa pentru că este construită într-o livadă de meri) se întinde pe două niveluri, parter și mansardă. La parter sunt dormitorul principal cu baie și dressing, bucătăria deschisă și livingul cu deschidere spre terasa din spate. La etaj se urcă pe o scară poziționată între zona de dormitor și partea de living, zona intens luminată de trei ferestre verticale. La etaj sunt două dormitoare, fiecare cu dressing și baie, care comunică la exterior printr-un balcon comun. La intrare există o mică terasă, ca un pridvor, un element arhitectural inspirat de la casele tradiționale din zonă.

Deși rapiditatea de execuție a fost prioritară, nu au fost neglijate elementele ce țin de rezistența și eficiența energetică a casei. Una dintre spaimele celor care ne contactează este lipsa de rezistență a acestui tip de case. Este total greșit. Calculele se fac astfel încât casele să reziste la încărcări mari, la vânt, cutremur la fel ca oricare altele. Casa dintre meri a fost acoperită cu țiglă ceramică, au fost montate și panouri solare. Va rezista fără probleme unui strat gros de zăpadă și unor panouri fotovoltaice pe care Andrei vrea să le monteze în timp.

Și izolarea termică este foarte bună, atat peretii, cat si sarpanta fiind izolate cu vata bazaltica. Pe tot exteriorul casei a fost instalata o anvelopă completă și continuă din panouri de vată bazaltică care ulterior au fost tencuite și vopsite.

Litarh - Casa dintre meri

Vrei sa afli mai multe informatii?

Realizarea proiectului pe șantier

Construcția casei a început, conform planului, pe 6 august, cu montajul talpii și hidroizolarea fundației care fusese construită în regim propriu încă din iunie. Pereții exteriori ai primului nivel au fost ridicați într-o zi. Au urmat toate celelalte lucrări de asamblare. Lucrul cu elemente prefabricate scurtează foarte mult timpul de ridicare al unei case pe structură de lemn.

În mod normal, casa ar fi trebuit să fie ridicată complet în 3 săptămâni, la începutul lui septembrie. Andrei a făcut însă pe parcurs unele mici modificări la proiect (micșorarea dressingului de la parter și etaj, mărirea terasei exterioare), ceea ce a prelungit termenul. Cu toate acestea, pe 22 septembrie 2020 casa a fost complet ridicată, cu anvelopa izolantă montată. Și totul cu o echipă de doar 3 dulgheri.

Andrei s-a mutat in casa în decembrie, la 9 luni de la idee și 6 de la turnarea fundației, astfel că a sărbătorit Crăciunul într-o casă nouă și foarte călduroasă. Este mulțumit de alegerea făcută.

Litarh - Casa dintre meri

Video

Planurile lui Andrei

Despre proiectul Casei dintre meri, execuția fundației și planul lui Andrei de a se muta în noua casă la mijlocul lunii septembrie.

Detalii de execuție ale pereților și elementelor casei

Filmarea este realizată la fabrica de la Valea Moldovei, unde au fost realizate elementele prefabricate ale casei. Despre tehnologie, calcule de rezistență, tratamente, materiale.

Începutul construcției

Într-o săptămână a fost ridicat parterul și aproape toată mansarda. Imagini de la punerea pe poziție a pereților exterior, asamblarea lor, montarea centurii, poziționarea planșeului, ridicarea pereților mansardei. Explicații date de dulgheri.

Stadiul lucrărilor la o lună de șantier.

Idei pentru finisarea lemnului terasei exterioare.

Montarea încălzirii în pardoseală.

Da, se poate și într-o casă pe structură de lemn! Detalii privind montajul furnizate de firma care a executat lucrarea.

În decembrie, după montajul mobilierului

La început de decembrie, după montarea mobilierului, Andrei face un rezumat al experienței avute, vorbește despre încercările proiectului, costuri și rezultate.

Vrei sa afli mai multe informatii?

Suna-ne
Contact